Nieuw! De online zwangerschapscursus Yoga U & Baby

Rebozo Sluitingsritueel

Het Rebozo sluitingsritueel komt uit Mexico en markeert voor de postnatale vrouw een overgang. In Mexico wordt er de eerste 40 dagen na de bevalling voor de vrouw gezorgd door de community. Het huishouden wordt helemaal overgenomen, er wordt voor oudere kinderen gezorgd, er wordt gekookt zodat de vrouw zich helemaal op de baby kan richten. Na deze 40 dagen ontvangt de vrouw traditioneel gezien het sluitingsritueel.

Het sluitingsritueel duurt ongeveer 3,5 uur en bestaat uit verschillende onderdelen. Een openingscirkel, een kruidenbad, massage/liefdevolle aanraking en als laatste het inpakken in rebozo doeken. Tijdens dit ritueel staan we bewust stil bij hoe de overgang voor jou is geweest van vrouw naar (opnieuw) moeder. Vaak is er veel veranderd in je leven en heb je intense mooie, liefdevolle en soms moeilijkere, ervaringen meegemaakt. Er is ruimte om te kijken naar de periode van zwangerschap, de geboorte en het moederschap. Wat leeft er in jou? Hoe heb jij dit proces ervaren?

Het ritueel is een heel mooi zacht moment. In Nederland zien we dat vrouwen het ritueel (vaak) uitvoeren vanaf 4 maanden na de geboorte (bijvoorbeeld bij het weer terug gaan naar het werk) tot vele tientallen jaren later. Bijvoorbeeld nog ter verwerking van een traumatische geboorte of omdat je simpelweg eerder niet van het bestaan af wist maar er wel behoefte aan hebt. Veel vrouwen geven na het ritueel aan zich weer ‘heel’ te voelen. Welk moment je ook kiest na de geboorte is allemaal goed.

Praktisch over het ritueel: Het ritueel kan bij jou thuis plaatsvinden of op een andere locatie en er zijn altijd drie mensen bij aanwezig. De postnatale vrouw, de begeleider en nog een ander. Dat kan een goede vriendin van jou zijn, je partner, of een collega van mij die ik vraag om te ondersteunen.

Heb je interesse in het ritueel, neem dan contact met mij op via esther@yoga-u.nl of onderstaand contactformulier. Dan plannen we een afspraak in om te bellen.